Karpalopiirakka

annosmäärä
6
valmistusaika
45 min
Tee helppo karpalopiirakka 45 minuutissa! Helppo resepti ja ohjeet täytteeseen karpaloilla ja pekaanipähkinöillä.

Karpalopiirakan Taustat ja Perinteet

Karpalopiirakka on herkku, joka on valloittanut Pohjoismaiden ja Pohjois-Amerikan sydämet. Tämä makea leivonnainen juontaa juurensa suomalaisiin ja ruotsalaisiin keittiöihin, joissa paikalliset raaka-aineet ovat aina olleet keskiössä. Karpaloiden raikkaan happamuuden ja värikkyyden ansiosta piirakasta on tullut sekä silmää että suutakiloittava herkku. Vaikka karpalopiirakkaa on monia versioita eri puolilla maailmaa, sen perinteinen resepti on säilynyt lähes muuttumattomana vuosikymmenten ajan.

Helppo Karpalopiirakka Resepti

Haluatko tehdä herkullisen karpalopiirakan kotona? Tarvitset vain muutaman perusraaka-aineen: vehnäjauhoja, voita, sokeria ja tuoreita tai pakastekarpaloita. Aloita sekoittamalla jauhot ja voi murumaiseksi taikinaksi. Lisää sokeria ja vähän vettä, kunnes taikina on sopivan joustava. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunnin ajan. Täytettä varten keitä karpaloita sokerin kanssa, kunnes ne pehmenevät ja muodostavat paksun kastikkeen. Kauli taikina, levitä se piirakkavuokaan, lisää karpalotäyte ja paista uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia. Kun reunat ovat kullanruskeat, helppo karpalopiirakka on valmis tarjoiltavaksi. Nauti sitä esimerkiksi vaniljajäätelön tai tuoreen kerman kera.

Karpalopiirakan Monipuoliset Tarjoiluvaihtoehdot

Karpalopiirakka on erinomainen valinta moniin tilanteisiin. Se sopii erityisen hyvin syksyn ja talven juhlapöytiin, kun karpalot ovat tuoreita ja saatavilla. Piirakkaa voi tarjoilla sekä lämpimänä että kylmänä, ja se yhdistyy täydellisesti vaniljajäätelön, kermavaahdon tai vaikka kanelin kanssa. Lisäksi se on täydellinen lisä brunssipöytään kahvin tai teen kera. Karpalopiirakan raikas maku ja kaunis ulkonäkö tekevät siitä erinomaisen valinnan juhlaviin tilaisuuksiin tai arjen herkuksi.

Karpalopiirakan Terveelliset Puolet

Karpalopiirakka ei ole vain herkullinen, vaan myös terveellinen jälkiruokavaihtoehto. Karpalot ovat antioksidanttien ja C-vitamiinin aarteita, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja auttavat torjumaan vapaita radikaaleja. Valitsemalla täysjyväjauhot ja vähentämällä sokerin määrää voit tehdä karpalopiirakasta entistä terveellisemmän. Vaikka piirakka sisältääkin jonkin verran kaloreita, se sopii osaksi tasapainoista ruokavaliota, kun nautit sitä kohtuudella. Karpalopiirakka on siis herkullinen tapa nauttia jälkiruoasta ilman turhaa syyllisyyttä.

Karpalopiirakka on siis täydellinen yhdistelmä perinteitä, makuelämyksiä ja terveellisyyttä. Kokeile helppoa karpalopiirakka-reseptiä ja nauti tästä rakastetusta herkusta ystävien ja perheen kanssa!

Tee helppo karpalopiirakka 45 minuutissa! Helppo resepti ja ohjeet täytteeseen karpaloilla ja pekaanipähkinöillä.
Karpalopiirakka
6
45 min
Ainekset

400 g rukiinen piirakkataikina, pyöreä
TÄYTE
75 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vaaleaa siirappia
2 rkl rommia
2 rkl vehnäjauhoja
200 g pekaanipähkinöitä
100 g karpaloita

Valmistus

1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla tai voitele se huolellisesti.

2. Ota piirakkataikina huoneenlämpöön ennen käyttöä. Painele taikina piirakkavuokaan ja tee pohjaan reikiä haarukalla. Esipaista pohja 10 minuuttia ja anna sen jäähtyä.

3. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella tasaiseksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaten koko ajan. Sekoita erikseen siirappi, rommi, vehnäjauhot ja pähkinärouhe, ja lisää ne varovasti voi-sokerivaahtoon. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista noin 20 minuuttia, kunnes täyte on alkanut hyytyä.

4. Nosta piirakka uunista ja levitä pintaan karpalot ja pekaanipähkinät. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia, kunnes täyte on täysin hyytynyt. Tarjoile vaniljajäätelön kera.

Valmistusaika: 45 minuutti
a Annosmäärä: 4–6

Jäikö nälkä?

Tilaa leivontaideat sähköpostiisi!