Piparkakut
1 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
3 tl piparkakkumaustetta
ripaus muskottipähkinää
ripaus mustapippuria
120 g kookosöljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
sokerikuorrutetta koristeluun
1. Kiehauta suuressa kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet. Kun sokeri on sulanut ja seos on nestemäinen, nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon kookosöljy. Kookosöljy antaa pipareille rapeamman rakenteen verrattuna voihin, mutta voit halutessasi käyttää saman verran normaalia voita kookosöljyn sijaan. Vatkaa taikina kuohkeaksi, jotta kookosöljy sekoittuu tasaisesti joukkoon. Lisää siirappiliemeen vehnäjauhojen ja soodan seos ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina muovikelmuun ja anna sen asettua jääkaapissa yön yli.
2. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Ota jääkaapista tiivistynyt taikina ja kaulitse se jauhotetulla alustalla noin 3-4 mm paksuksi tasaisella kaulimella tai lasipullolla.
3. Leikkaa taikinasta piparimuoteilla tai leivinpaperista leikatulla muotilla apuna pipareita ja siirrä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kaulitse ylijäänyt taikina uudelleen ja leikkaa lisää pipareita. Älä kaulitse taikinaa kolmatta kertaa, sillä liiallinen työstäminen voi tehdä pipareista liian kovia uunissa. Paista pipareita uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia koostaan riippuen ja anna niiden jäähtyä.
4. Koristele jäähtyneet piparit sokerikuorrutuksella. Voit myös täyttää piparit esimerkiksi piparkakkumausteella maustetulla tuorejuustolla ja tehdä niistä täytekeksejä. Tarjoile piparit sellaisenaan.
Valmistusaika: 30 min + yön yli
Annosmäärä: noin 25 keksiä
Erikoistyövälineet: pipari- tai leivinpaperimuotteja