Höyrysämpylät
300 g hienoa vehnäjauhoa
10 g maitojauhetta
4 tl sokeria
1 tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
2 dl vettä
+ 1 tl rypsiöljyä voiteluun
Mausteinen possutäyte:
800 g:n pala luutonta, nahatonta possunkylkeä
5-6 valkosipulinkynttä
reilu pala inkivääriä
1 dl hoisinkastiketta
1 dl soijakastiketta
1 dl fariinisokeria
1 tl kiinalaista viismaustetta
1. Sekoita yleiskoneen kulhossa vehnäjauhot, maitojauhe, sokeri, kuivahiiva, suola, ruokasooda ja leivinjauhe. Kun jauhoseos on yhtenäinen, tee sen keskelle pieni kuoppa ja kaada joukkoon kädenlämpöinen vesi.
2. Vaivaa taikinaa yleiskoneen taikinakoukulla keskisuurella teholla vähintään 5 minuuttia, kunnes taikina ei jää kulhon reunoihin kiinni. Voit työstää taikinaa myös sähkövatkaimen taikinakoukulla tai käsin noin 10 minuuttia. Öljyä sekoituskulho rypsiöljyllä ja siirrä taikina kohoamaan kulhoon tuorekelmulla peitettynä noin 2 tunniksi. Leikkaa sillä aikaa leivinpaperista noin 20 kämmenen kokoista arkkia taikinan kypsentämistä varten.
3. Kun taikina on turvonnut kaksinkertaiseksi, se on valmis työstettäväksi. Kumoa taikina maltillisesti jauhotetulle alustalle ja pyörittele pitkulaiseksi tangoksi. Leikkaa tanko noin 10 samankokoiseen palaan ja pyörittele palloiksi. Öljyä pallot ja kaulitse ovaalin muotoisiksi taikinalevyiksi. Paina taikinalevyjen päälle leikkaamasi leivinpaperiarkit ja taita taskuiksi niin, että leivinpaperi jää taskun sisälle pitämään puolikkaat irti toisistaan. Säästä jokaista leipää kohti myös toisen leivinpaperin, jonka asetat bambukoriin tai höyrytysastiaan leivän alle. Anna kohota noin 30 minuuttia.
4. Kiehauta kattilallinen kuumaa vettä ja lisää joukkoon suolakiteitä, kun vesi poreilee runsaasti. Madalla lieden lämpöä ja aseta kattilan päälle bambukori tai höyrytysosa. Suola nostaa veden kiehumispistettä, joten näin vesi kiehuu maltillisemmin höyrytyksen aikana.
5. Höyrytä Gua Baoja leivinpaperin päällä noin 10 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Älä anna veden poreilla liian voimakkaasti, jotta leivät eivät muutu kumimaisiksi. Kun taikina on kuohkeaa ja vaihtanut väriä, nosta Baot kattilasta ja aseta mahdollisesti uudet tilalle. Poista höyrysämpylöistä leivinpaperit ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen täyttämistä.
Tyypillisesti baot täytetään mausteisella proteiinilla kuten revityllä possulla, rapealla kanalla tai marinoidulla tofulla sekä erilaisilla kasviksilla. Kokeile väliin mm. pikkelöityä kurkkua, porkkanaa ja limemajoneesia. Tarjoile höyrysämpylät sinulle mieleisillä täytteillä ja herkuttele!
Valmistusaika: 15 min alustus + 3 h kohotus ja kypsennys
Annosmäärä: noin 10 sämpylää
Erikoistyövälineet: bambukori tai höyrytyskattila
---
**Mausteinen possutäyte:** 1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen kypsentämistä. 2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Laita valkosipuli ja inkivääri kattilaan. Lisää hoisin, soijakastike, sokeri ja viismauste. Kiehauta seos. 3. Laita liha vuokaan. Kaada maustekastike päälle. 4. Paista 150-asteisessa uunissa noin 4½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää. Lusikoi vuoassa olevaa kastiketta lihalle muutamia kertoja paistamisen aikana. 5. Viipaloi liha hieman jäähtyneenä.
---
**Baot: Pehmeät Höyrysämpylät, Jotka Hurmaavat Maukkailla Täytteillään**
Baot, eli gua baot, ovat Aasiasta peräisin olevia pehmeitä höyrysämpylöitä, jotka ovat nousseet suureen suosioon ympäri maailmaa. Näiden kuohkeiden sämpylöiden salaisuus piilee niiden höyrytetyssä rakenteessa, joka tekee niistä täydellisen pohjan monenlaisille täytteille. Baot ovat monipuolinen herkku, joka sopii niin arkiseen syötävään kuin näyttäväksi tarjottavaksi juhlapöytään.
**Pehmeä ja monipuolinen makuelämys** Baot ovat tunnettuja niiden kevyestä ja pehmeästä rakenteesta, joka syntyy höyryttämällä taikina huolellisesti. Nämä höyrysämpylät tarjoavat neutraalin pohjan, joka imee itseensä täytteiden kaikki maut. Baoihin sopivat täytteeksi monet erilaiset vaihtoehdot, kuten rapea possu, mehukas kana, tofu tai kasviksista tehty täyte. Lisäksi erilaiset maustetut kastikkeet, kuten hoisin, sriracha tai maapähkinäkastike, tuovat baoihin lisää makua ja tekstuuria.
**Muunneltava ja monikäyttöinen ruoka** Baot ovat helposti muunneltavissa oman makusi mukaan. Voit valita täytteeksi juuri niitä raaka-aineita, joista pidät, ja yhdistellä erilaisia makuja luodaksesi täydellisen annoksen. Liha- ja kasvisvaihtoehtojen lisäksi voit kokeilla myös yhdistellä makeita ja suolaisia täytteitä, jolloin saat aikaan jännittäviä makuyhdistelmiä. Baot ovat myös loistava tapa hyödyntää ruoanlaiton ylijäämiä – esimerkiksi edellisen päivän paistettu liha tai vihannekset sopivat erinomaisesti baoihin.
**Erilaisia tarjoiluehdotuksia** Baot ovat monipuolinen ruoka, joka sopii hyvin yhteen erilaisten lisukkeiden ja kastikkeiden kanssa. Ne voidaan tarjoilla pääruokana, alkuruokana tai jopa osana suurempaa aasialaista juhlapöytää. Voit tarjota baot esimerkiksi kevyen salaatin tai marinoitujen kasvisten kera, jotka tuovat annokseen lisää raikkautta. Lisäksi tarjoilussa kannattaa huomioida erilaiset dippikastikkeet, jotka täydentävät makuelämyksen ja antavat mahdollisuuden säätää makua juuri oman mieltymyksen mukaan.
**Nauti baot kotona** Baot ovat täydellinen valinta, kun haluat tarjota jotain uutta ja herkullista. Näiden höyrysämpylöiden yksinkertainen valmistus ja monipuoliset täyttömahdollisuudet tekevät niistä suositun ruokalajin, joka sopii moneen eri tilanteeseen. Kokeile valmistaa baot seuraavalla kerralla, kun kaipaat monipuolista ja maukasta ruokaa – nämä pehmeät höyrysämpylät hurmaavat varmasti kaikki ruokailijat ja tuovat pöytään ripauksen aasialaista makumaailmaa!