Feta-piirakka

annosmäärä
4
valmistusaika
45 min
Valmista herkullinen feta pinaattipiirakka helposti! Yhdistä pinaatti ja feta täydelliseksi makuyhdistelmiksi. Kokeile nyt!

Feta-pinaattipiirakan alkuperä ja tarina

Feta-pinaattipiirakan juuret löytyvät Välimeren alueelta, erityisesti Kreikasta, jossa se tunnetaan nimellä spanakopita. Tämä herkullinen herkku yhdistää pinaatin raikkauden ja fetajuuston suolaisen maun, luoden ainutlaatuisen makukokemuksen. Resepti on kehittynyt vuosisatojen aikana, ja siihen on vaikuttanut paikallisten raaka-aineiden ja ruokakulttuurin rikkaus. Vaikka feta-pinaattipiirakka on erityisen suosittu Välimeren maissa, se on löytänyt tiensä myös suomalaisten keittiöihin, jossa sitä arvostetaan sen helppokäyttöisyyden ja ravitsevuuden ansiosta.

Feta-pinaattipiirakan valmistus

Feta-pinaattipiirakan tekeminen on helppoa ja nopeaa, ja se sopii niin arki- kuin juhlaruoaksi. Aloita sulattamalla lehtitaikina ja valmistelemalla täyte. Täytteeseen tarvitset tuoreita pinaatinlehtiä, murennettua fetajuustoa, sipulia, valkosipulia sekä mausteita, kuten muskottipähkinää ja mustapippuria. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää pinaatti ja anna sen pehmetä. Sekoita joukkoon fetajuusto ja mausteet. Kauli taikina ohuiksi levyiksi, levitä täyte tasaisesti ja taittele piirakaksi. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Feta-pinaattipiirakan terveyshyödyt

Feta-pinaattipiirakka ei ole vain herkullinen, vaan myös ravitseva ruokavalinnan vaihtoehto. Pinaatti on erinomainen raudan, kalsiumin sekä A-, C- ja K-vitamiinien lähde. Fetajuusto puolestaan tarjoaa proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Feta-pinaattipiirakka tukee terveellistä ruokavaliota, kunhan sitä nautitaan kohtuudella osana monipuolista ruokaa. Sen runsas vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus edistää luuston terveyttä, immuunijärjestelmän toimintaa ja yleistä hyvinvointia.

Feta-pinaattipiirakan tarjoilu ja variaatiot

Feta-pinaattipiirakka on monipuolinen ruokalaji, joka sopii erilaisiin tilanteisiin. Se voidaan tarjoilla lämpimänä pääruokana tai kylmänä välipalana. Piirakkaa voi myös räätälöidä omien makumieltymysten mukaan. Kokeile esimerkiksi lisätä täytteeseen aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja tai tuoreita yrttejä, kuten timjamia tai basilikaa. Jos haluat kevyemmän version, voit käyttää vähärasvaista fetaa ja lisätä täytteeseen enemmän kasviksia. Feta-pinaattipiirakka on täydellinen lisä juhlapöytään tai rentoon iltapalaan ystävien kanssa.

Valmista herkullinen feta pinaattipiirakka helposti! Yhdistä pinaatti ja feta täydelliseksi makuyhdistelmiksi. Kokeile nyt!
Feta-piirakka
4
45 min
Ainekset

1 (á 450g) paketti filotaikinaa, pakaste
1 rkl voita vuoan voiteluun
1 kananmuna
Pinaatti-fetatäyte
400 g babypinaattia
1 rkl voita ja oliiviöljyä paistamiseen
4 kananmunaa
300 g fetajuustoa
1 paketti mozzarellaa
1 sitruuna
suolaa & mustapippuria

Valmistus

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla.

2. Valmista täyte: Murenna fetajuusto keskikokoiseen kulhoon ja lisää joukkoon kananmunat. Sekoita karkeaksi massaksi ja lisää mozzarellajuusto.

3. Kuullota babypinaatit voi-oliiviöljyseoksessa kuumalla pannulla hetken ajan. Kaada joukkoon juusto-munamassa, raasta joukkoon yhden sitruunan kuori ja purista mehu.

4. Sekoita massaa kypsennyksen aikana puuhaarukalla reunoilta keskelle, jotta täyte saa munakokkelimaisen rakenteen. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä hetki.

5. Voitele piirakkavuoka huolellisesti ja levitä 5-6 filotaikinalevyä tasaisesti vuokaan. Taita ylimenevä taikina reunojen yli ja voitele kananmunalla.

6. Kaada täyte taikinan päälle ja levitä tasaisesti. Peitä lopuilla filotaikinalevyillä ja painele reunojen yli menevät osat tiiviisti yhteen. Leikkaa terävällä veitsellä vuoan ulkopuolelle jäävä taikina piirakkavuoan muotoiseksi niin, että vuoan ulkopuolelle jää noin 2 cm taikinaa. Voitele kananmunalla ja rypytä taikina piirakan päälle haluamallasi tavalla.

7. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on ilmavaa ja kultaista.

Valmistusaika: 45 minuutti
a Annosmäärä: 4

Jäikö nälkä?

Tilaa leivontaideat sähköpostiisi!