Saaristolaisleipä säilyvyys

annosmäärä
1
valmistusaika
135 min
Opettele saaristolaisleipä säilyvyys ja tee herkullista leipää kuivahiivalla joulupöytään tai arkeen!
Saaristolaisleipä säilyvyys
1
135 min
Ainekset

5 dl piimää
12 g kuivahiivaa
ripaus suolaa
2 dl tummaa siirappia
1 dl olutmaltaita
2 dl vehnäleseitä
2 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
+ voita ja siirappia


Valmistus

1. Lämmitä piimä isossa kattilassa, kunnes se on kädenlämpöistä.

2. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Älä vaivaa taikinaa, vaan lisää loput ainesosat ja sekoita ne kevyesti nostellen. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja peitä leivinliinalla. Anna taikinan kohota noin tunnin ajan.

3. Esilämmitä uuni 175 asteeseen samalla, kun taikina kohoaa. Paista saaristolaisleipää uunin keskitasolla noin tunnin ajan.

4. Lisää vuokaan voinokareita ja sivele leivän pintaan siirappia. Jatka paistamista vielä toisen tunnin ajan. Nosta vuoka uunista ja anna leivän jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

5. Kumoa leipä vuoasta vasta, kun se on täysin jäähtynyt, jotta se ei murenisi. Anna saaristolaisleivän tekeytyä mielellään yön yli jääkaapissa ja viipaloi se tarjoilua varten. Leipä säilyy jääkaapissa noin viikon ajan.

6. Tarjoile leipä joko sellaisenaan tuoreen voin kanssa tai joulupöydässä esimerkiksi smetanan, hienonnetun sipulin ja mädin kera.

Valmistusaika: 15 min + 2 h uunissa
Annosmäärä: 1 leipä

Jäikö nälkä?

Tilaa leivontaideat sähköpostiisi!