Runebergin Torttu

annosmäärä
25
valmistusaika
60 min
Tee herkullisia runebergin torttuja itse! Löydä helppo resepti ja nauti tästä perinteisestä herkusta Runebergin päivänä.

Runebergin torttu – suomalaisen herkun tarina

Runebergin torttu on yksi Suomen tunnetuimmista perinteisistä leivonnaisista, ja sen historia juontaa juurensa 1800-luvulle. Tämä herkullinen herkku on nimetty kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan, joka tunnettiin torttujen ystävänä. Legendan mukaan Runebergin vaimo Fredrika loi reseptin käyttämällä kaapista löytyviä aineksia, kuten murskattuja keksejä ja mantelia. Nykyään Runebergin torttu on keskeinen osa suomalaista kulttuuria, ja sitä nautitaan erityisesti Runebergin päivänä 5. helmikuuta, joka on runoilijan syntymäpäivä.

Runebergin tortun ainesosat – perinteinen resepti

Runebergin tortun valmistukseen tarvitaan joukko perinteisiä raaka-aineita, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen. Tärkeimpiä aineksia ovat vehnäjauho, sokeri, voi, kananmunat, murskatut keksit, manteli ja kardemumma. Manteli ja kardemumma antavat tortulle sen erottuvan maun, kun taas punssi tai rommi tuovat makua syvyyttä. Tortun päälle levitetään vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta, jotka tekevät siitä sekä silmiä että suuta hivelevän herkun.

Runebergin tortun valmistus – vinkkejä täydelliseen lopputulokseen

Runebergin tortun tekeminen on helppoa, mutta muutamilla ammattilaisvinkeillä voit nostaa sen täydelliseksi. Aloita murskaamalla keksit hienoksi jauheeksi, jotta taikina on tasainen. Voin ja sokerin vaahdottaminen on tärkeää, jotta tortuista tulee kuohkeita. Mantelijauhe on klassinen valinta, mutta karkeampi mantelimurska voi tuoda lisää tekstuuria. Muista kostuttaa tortut riittävästi, jotta ne pysyvät mehevinä. Vadelmahillo kannattaa levittää tasaisesti, ja sokerikuorrutteen lisääminen juuri ennen tarjoilua säilyttää sen tuoreen näköisen.

Runebergin tortun tarjoilu – ideoita jokaiselle tilaisuudelle

Runebergin torttu on herkullinen itsessään, mutta sitä voi tarjoilla monin eri tavoin. Perinteinen tapa on nauttia torttu kahvin tai teen kanssa, mikä korostaa sen makua. Jos haluat lisää ylellisyyttä, kokeile tarjoilla torttuja vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Tuoreet marjat tai hedelmäviipaleet voivat tuoda torttuun raikkaan twistin. Runebergin torttu sopii erinomaisesti myös juhlapöytiin, missä se varmasti herättää ihastusta vieraiden keskuudessa.

Runebergin torttu on enemmän kuin vain leivonnainen – se on osa suomalaista kulttuuriperintöä. Kokeile reseptiä ja nauti tästä herkullisesta perinteestä!

Tee herkullisia runebergin torttuja itse! Löydä helppo resepti ja nauti tästä perinteisestä herkusta Runebergin päivänä.
Runebergin Torttu
25
60 min
Ainekset

2 dl manteleita jauhettuna
2 dl kaurakeksiä jauhettuna
200 g leivontamargariinia tai voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3/4 dl kevytkermaa
vadelmahilloa
KOSTUTUSLIEMI
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2-3 rkl rommia tai muutama tippa rommiaromia
vadelmahilloa
TOMUSOKERIKUORRUTUS
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunanmehua tai vettä
Vaihtoehtoisesti valmista sokerikuorrutusta

Valmistus

Runebergin tortut ovat perinteinen herkku, jota nautitaan 5. helmikuuta juhlistamaan kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää!

1. Jauha mantelit ja keksit hienoksi monitoimikoneella tai tehosekoittimella.

2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdokkaaksi. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaten jokaista hyvin sekaan. Sekoita erikseen jauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos taikinaan koneen käydessä puolella nopeudella. Lisää keksimurut, jauhetut mantelit ja kerma. Sekoita tasaiseksi, mutta älä sekoita liikaa. Valitse vähintään 1/2 dl:n vetoiset, jäykät ja korkeareunaiset paperi- tai alumiinivuoat.

3. Voitele alumiinivuoat huolellisesti. Täytä vuoat taikinalla, jätä hiukan tilaa reunoille ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Lisää jokaiseen koloon noin 1/2 tl vadelmahilloa.

4. Aseta vuoat pellille harvaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13–15 minuuttia, kunnes torttujen pinta on kauniin kullanruskea.

5. Kiehauta vesi ja liuota siihen sokeri. Mausta rommilla tai rommiaromilla. Kostuta tortut rommiliemellä pullasudin avulla heti uunista otettaessa.

6. Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna jäähtyä. Mittaa tomusokeri pieneen kulhoon ja lisää sitruunanmehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja muodostuu notkea massa. Lusikoi seos pieneen muovipussiin. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivua.

Valmistusaika: 1 tunti
Annosmäärä: 25 torttua

Jäikö nälkä?

Tilaa leivontaideat sähköpostiisi!