Rukiinen Pohja
500 g kuningasmarjasekoitusta
1 dl tomusokeria + 1 rkl perunajauhoja
RUKIINEN PIIRAKKAPOHJA
2 kananmunaa
2 dl taloussokeria
2 dl kermaviiliä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita
**Marjapiirakka – Herkullinen herkku jokaiseen tilaisuuteen**
1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja vuoraa uunipelti tai piirakkavuoka leivinpaperilla.
2. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Sekoita erikseen kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe ja suola) isossa kulhossa. Lisää kuivat aineet varovasti vaahdottuun seokseen ja sekoita kevyesti. Lisää lopuksi voi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina valmistetulle uunipellille.
3. Pyörittele jäiset marjat tomusokerin ja perunajauhon seoksessa ja ripottele ne tasaisesti piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja pinnalla on kaunis kullanruskea väri.
4. Tarjoile marjapiirakka lämpimänä tai huoneenlämpöisenä, esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.
**Valmistusaika:** 45 minuu
ttia **Annosmäärä:** 10–12 palaa
---
**Rukiinen Piirakkapohja – Täyteläinen ja Ravinteikas Pohja**
Rukiinen piirakkapohja on erinomainen valinta, kun haluat tuoda piirakoihisi täyteläisyyttä ja terveellisyyttä. Ruisjauho antaa pohjalle syvän maun ja rustiikkisen tekstuurin, mikä tekee siitä täydellisen sekä makeisiin että suolaisiin leivonnaisiin. Lisäksi ruisjauho on ravinteikas, sillä se sisältää runsaasti kuitua ja muita tärkeitä ravintoaineita.
**Laadukkaat raaka-aineet – Avain täydelliseen pohjaan** Rukiisen piirakkapohjan valmistuksessa käytetään laadukkaita raaka-aineita. Ruisjauho on tämän pohjan tärkein ainesosa, ja sen tummempi väri sekä täyteläinen maku tuovat piirakkaan syvyyttä. Voit käyttää myös täysjyväjauhoja, jotka lisäävät ravintoarvoa ja antavat pohjalle miellyttävän rakenteen. Rasvana käytetään yleensä voita, joka antaa pohjalle rikkaan maun ja rapean tekstuurin. Jos haluat keventää reseptiä, voit korvata osan voista kasviöljyllä.
**Valmistusvinkkejä täydelliseen rukiiseen piirakkapohjaan** 1. Sekoita jauhot ja rasva nopeasti yhteen, jotta taikina pysyy mureana. 2. Vältä taikinan liiallista käsittelyä, sillä se voi tehdä pohjasta kovan. 3. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia ennen kaulimista, jotta se on helpompi käsitellä ja muotoilla vuokaan. 4. Esipaista pohjaa ennen täytteen lisäämistä, jotta se säilyttää rakenteensa ja kypsyy tasaisesti.
**Monipuoliset käyttötavat** Rukiinen piirakkapohja sopii erinomaisesti sekä makeisiin että suolaisiin piirakoihin. Suolaisissa piirakoissa, kuten kinkku- tai kasvispiirakoissa, rukiin maku täydentää täytteiden aromit. Makeissa leivonnaisissa, kuten marja- tai omenapiirakoissa, rukiinen pohja tuo mukavaa kontrastia ja syvyyttä, mikä tekee herkuista entistäkin maistuvampia.
**Muunnelmia rukiisesta piirakkapohjasta** 1. Lisää suolaisiin piirakoihin yrttejä, kuten rosmariinia tai timjamia, tuomaan lisää makua. 2. Makeisiin piirakoihin voit lisätä ripauksen kanelia tai kardemummaa, jotka tuovat lämpimiä ja mausteisia sävyjä. 3. Kokeile sekoittaa ruisjauhojen joukkoon hieman mantelijauhoa, joka tuo pohjaan makeutta ja rapeutta.
**Nauti rukiisesta piirakkapohjasta** Rukiinen piirakkapohja on täydellinen valinta, kun haluat luoda piirakoita, joissa yhdistyvät täyteläinen maku ja terveellisyys. Sen rustiikkinen tekstuuri ja ravinteikas sisältö tekevät siitä täydellisen perustan monille eri leivonnaisille. Kokeile rukiista piirakkapohjaa seuraavalla kerralla, kun kaipaat vaihtelua perinteiseen vehnäpohjaan – tämä maukas pohja tekee varmasti vaikutuksen!