Perunajauho-kakku

annosmäärä
10
valmistusaika
50 min
Valmista herkullinen kakkupohja perunajauho -resepti mustikkatäytekakulle. Helppo ja täydellinen juhlakakku 8–10 annokselle!

Helppo kakkupohja perunajauhosta kattilassa

Kakkupohjan valmistus perunajauhosta kattilassa on nopea ja helppo tapa saada herkullinen pohja ilman uunia. Tämä menetelmä on erityisen kätevä, jos uuni on rikki tai haluat säästää energiaa. Aloita valitsemalla sopiva kattila – valurauta- tai paksupohjainen teräskattila on ihanteellinen, koska ne jakavat lämmön tasaisesti. Perunajauho antaa kakkupohjalle pehmeän ja maukkaan rakenteen, joka sopii erityisesti mustikkatäytekakuille.

Valmistus alkaa taikinan sekoittamisesta. Käytä perunajauhoa perinteisen vehnäjauhon sijaan ja lisää muut ainekset huolellisesti. Voitele kattilan pohja ja reunat hyvin, jotta kakku irtoaa helposti. Kaada taikina kattilaan, peitä kansi tiiviisti ja anna kypsyä matalalla lämmöllä. Tarkista kypsyys hammastikulla – kun tikku tulee puhtaana ulos, kakku on valmis.

Vinkkejä täydelliseen kakkupohjaan perunajauhosta

Onnistuneen kakkupohjan salaisuus on huolellinen valmistelu ja tasainen lämpö. Esilämmitä kattila ennen taikinan lisäämistä, jotta lämpö jakautuu tasaisesti. Voit myös asettaa kattilan alle kuumankestävän levyn, mikä parantaa paistumista. Käytä kannen alla leivinpaperia tai puhdasta pyyhettä, joka imee ylimääräisen kosteuden ja estää kondensoitumisen. Näin kakkupohja pysyy kuivana ja kuohkeana.

Älä avaa kantta liian usein kypsennyksen aikana, sillä tämä voi häiritä lämmön tasaisuutta. Perunajauho antaa kakkupohjalle pehmeän rakenteen, joka sopii erityisesti mustikkatäytekakuille. Muista olla kärsivällinen – hidas kypsennys takaa parhaan lopputuloksen.

Muunna ja vaihda kakkupohja perunajauhosta

Perunajauho kakkupohja tarjoaa loputtomat mahdollisuudet muunteluun. Lisää taikinaan vaniljaa, sitruunankuorta tai kaakaojauhetta saadaksesi erilaisia makuja. Pähkinät, suklaahiput tai marjat, kuten mustikat, tuovat lisää makua ja tekstuuria. Mustikkatäytekakku on erinomainen vaihtoehto, joka yhdistää pehmeän pohjan ja mehevä täytteen.

Jos haluat terveellisemmän vaihtoehdon, voit korvata osan sokerista hunajalla tai käyttää täysjyväperunajauhoa. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä – perunajauho kakkupohja on joustava ja sopii erilaisiin makumieltymyksiin. Täytteiksi voit valita esimerkiksi kermavaahdon, tuorejuuston tai hedelmäsosetta, jotka täydentävät kakun makua.

Usein kysytyt kysymykset

Kakkupohja perunajauhosta herättää usein kysymyksiä valmistuksesta ja säilyvyydestä. Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, kuinka varmistaa tasainen kypsyminen. Vastaus on huolellinen esilämmitys ja matalan lämmön käyttö. Toinen kysymys liittyy kondensoitumiseen – leivinpaperin käyttö kannen alla auttaa merkittävästi.

Monet myös kysyvät, kuinka kauan kakkupohja säilyy tuoreena. Kakku säilyy parhaiten jääkaapissa, hyvin peitettynä, ja se on nautittava muutaman päivän kuluessa valmistuksesta. Perunajauho kakkupohja on yhtä herkullinen kuin perinteinen versio, joten älä epäröi kokeilla tätä menetelmää erityisesti mustikkatäytekakun pohjaksi!

Valmista herkullinen kakkupohja perunajauho -resepti mustikkatäytekakulle. Helppo ja täydellinen juhlakakku 8–10 annokselle!
Perunajauho-kakku
10
50 min
Ainekset

KAKKUTAIKINA
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
2 tl leivinjauhoja
voita ja korppujauhoja vuoan leivitykseen
1,5 dl maitoa
+ 1 tl vaniljasokeria kostutukseen
MUSTIKKATÄYTE
250 g mustikkapilttiä
1 rkl sitruunamehua
8 g agar agaria tai 3 liivatelehteä
1 purkki viikunahilloa
1 dl vaniljatuorejuustoa
3 dl kuohukermaa + 1 dl vaniljatuorejuustoa
1 rasia pensasmustikoita
tuoreita viikunoita

Valmistus

1. Esilämmitä uuni 225 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, voitella vuoka ja leivitä se korppujauhoilla.

2. Valmistele kakkupohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja ilmavaksi. Siivilöi joukkoon vehnäjauho, perunajauho ja leivinjauhot. Vatkaa taikina tasaiseksi.

3. Kaada taikina leivitettyyn vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes taikina on täysin kypsää. Anna kakkupohjan jäähtyä rauhassa.

4. Valmistele mustikkatäyte. Mittaa agar tai liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kuumenna pilttiä ja sitruunamehua pienessä kattilassa. Lisää joukkoon agar tai liivate ja sekoita hyvin. Anna seoksen jäähtyä hetki.

5. Leikkaa kakkupohja kolmeksi samankokoiseksi levyksi. Aseta ensimmäinen kakkupohja irtopohjavuoan alimmaiseksi leivinpaperin päälle. Kost
uta pohja maito-sokeriseoksella ja levitä päälle 3/4 mustikkatäytteestä. Peitä täyte toisella kakkupohjalla, kostuta maito-sokerilla ja levitä päälle viikunahilloa ja vaniljatuorejuustoa. Peitä kolmannella kostutetulla kakkup
ohjalla. Siirrä kakku jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi, mielellään yön yli.

6. Vatkaa kuohukerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto. S
iirrä 1/3 vaahdosta erilliseen astiaan ja sekoita sen joukkoon loput mustikkatäytteestä.

7. Vuoraa kakku vaniljakermavaahdolla ja koristele juuri ennen tarjoilua mustikkavaahdolla, tuoreilla mustikoilla ja viikunoilla.

Valmistusaika: 50 minuuttia + hyytymisaika An
nosmäärä: 8–10 annosta

Jäikö nälkä?

Tilaa leivontaideat sähköpostiisi!