Yrttilevite

annosmäärä
8
valmistusaika
30 min
Valmista herkulliset sämpylät ja tuore yrttilevite täydelliseen piknik-kokemukseen. Helppo ohje ja vinkit mukana!

Yrttilevite: Terveellinen ja Monipuolinen Lisä Ruokapöytään

Yrttilevite on erinomainen tapa tuoda makua ja ravitsevia aineita aterioihisi. Tämä helppokäyttöinen levite valmistetaan yleensä tuoreista yrteistä ja pehmeistä rasvoista, kuten voista tai margariinista, mikä tekee siitä täydellisen leivän päälle tai muihin ruokiin. Yrttilevite on noussut suosioon viime vuosina, sillä se on helppo valmistaa kotona ja tarjoaa loputtomia makuyhdistelmiä, jotka sopivat kaikkien makuun.

Miksi valita yrttilevite?

Yrttilevite ei ole vain herkullinen, vaan myös erittäin terveellinen. Sen avulla voit lisätä ruokiin vitamiineja ja antioksidantteja ilman ylimääräistä suolaa tai sokeria. Yrtit, kuten basilika, persilja ja timjami, ovat tunnettuja terveyshyödyistään, kuten tulehduksia vähentävistä ominaisuuksistaan. Lisäksi yrttilevite on monipuolinen – se sopii niin leivän päälle kuin monien muiden ruokien maustamiseen.

Kuinka valmistaa yrttilevite kotona?

Yrttilevitteen valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Aloita sekoittamalla pehmeä voi tai margariini hienonnettujen tuoreiden yrttien kanssa. Suosittuja yrttivaihtoehtoja ovat esimerkiksi basilika, persilja ja tilli, jotka tuovat levitteeseen raikkaan maun. Jos haluat kevyemmän vaihtoehdon, voit käyttää maustamatonta tuorejuustoa, joka sopii erityisen hyvin leivän päälle tai dippikastikkeena.

Muista säilyttää yrttilevite jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa, jotta se säilyy tuoreena. Jos haluat säilyttää sitä pidempään, voit pakastaa levitteen pieninä annoksina, joita voit sulattaa tarpeen mukaan.

Yrttilevite monipuolisena ruoka-aineena

Yrttilevite ei ole vain leivän päälle tarkoitettu herkku. Se toimii erinomaisesti myös pastan kastikkeena, jolloin se tuo annokseen kermaisuutta ja runsaasti makua. Kokeile sekoittaa yrttilevite kuuman pastan joukkoon ja koristele ripauksella parmesaania täydentääksesi makuelämyksen.

Grillatut kasvikset saavat uuden ulottuvuuden, kun niiden päälle levitetään yrttilevitettä. Levite sulaa kuumien kasvisten päällä ja imeytyy niiden pintaan, tehden tavallisista kasviksista juhlavan makuisia. Yrttilevite sopii myös täydellisesti grillatun kalan tai kanan kanssa, tarjoten raikkaan ja aromaattisen lisän aterialle.

Vinkkejä yrttilevitteen säilyttämiseen

Oikea säilytys on avain yrttilevitteen tuoreuden ja maun säilyttämiseen. Säilytä levite aina jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa, jotta se pysyy tuoreena useita päiviä. Jos haluat säilyttää sitä pidempään, pakastaminen on hyvä vaihtoehto. Jaa levite pieniin annoksiin ennen pakastamista, jotta voit sulattaa tarvittavan määrän käyttöösi.

Käytä yrttilevitettä valmisteltaessa puhtaita välineitä ja astioita, jotta se säilyy mahdollisimman tuoreena. Yrttilevite on parhaimmillaan tuoreena, joten suosittelemme käyttämään sitä muutaman päivän kuluessa valmistuksesta.

Yrttilevite on täydellinen tapa tuoda raikkautta ja makua ruokapöytääsi. Kokeile erilaisia yrttiyhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi!

Valmista herkulliset sämpylät ja tuore yrttilevite täydelliseen piknik-kokemukseen. Helppo ohje ja vinkit mukana!
Yrttilevite
8
30 min
Ainekset

1 pss kuivahiivaa
5 dl maitoa
2 rkl hunajaa
noin 8-10 dl vehnäjauhoja
1 dl pestoa
2 kananmunaa
1 rkl seesaminsiemeniä
voisulaa voiteluun
YRTTILEVITE
250 g ricottajuustoa
nippu tuoretta persiljaa
nippu tuoretta ruohosipulia
1-2 kpl valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria
1 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehut

Valmistus

Mitäpä olisikaan piknik ilman asianmukaisia eväitä? Hurmaa ystävät seuraavalla eväsretkellä kotitekoisilla sämpylöillä ja yrttilevitteellä!

1. Lämmitä maito noin 42 asteiseksi. Lisää joukkoon suola, kuivahiiva ja hunaja, ja sekoita tasaiseksi.

2. Lisää joukkoon jauhot, kananmunat ja pesto. Sekoita taikina tasaiseksi ja jätä se kohoamaan noin 2 tunniksi. Voit myös jättää taikinan yön yli jääkaappiin kohoamaan.

3. Jaa taikina noin 8-10 osaan ja muovaile jauhojen avulla taikinapalloja. Aseta pallot uunivuokaan niin, että sämpylät kohoavat uunissa yhteen.

4. Ripottele sämpylöiden pinnoille seesaminsiemeniä. Paista sämpylät 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät heti uunista otettaessa voisulalla.

5. Valmista yrttilevite. Sekoita tehosekoittimessa ricottajuusto, persilja, ruohosipuli, valkosipulinkynnet ja surauta tasaiseksi tahnaksi. Mausta sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla.

Pakkaa leivät ja levite mukaan piknikille!

Valmistusaika:
30 min + kohotus


Jäikö nälkä?

Tilaa leivontaideat sähköpostiisi!