Suklaaleipä
3 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
2 tl pellavansiemenjauhoja
1 tl omenaviinietikka
5 dl vehnäjauhoja
2 tl oliiviöljyä
2 dl Nutellaa tai suklaasulaa täytteeksi
1 dl suklaanappeja tai rouhittua suklaata
1. Esilämmitä uuni 150 asteeseen.
2. Valmistele leipätaikina: Kiehauta keskisuuressa kattilassa 1 dl vettä ja liota joukkoon sokeri. Lisää joukkoon loppu kylmä vesi, jotta tuloksena on kädenlämpöinen sokeriliuos. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja anna turvota noin 5 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia.
3. Lisää seokseen suola, pellavansiemenjauho, omenaviinietikka ja 1 dl vehnäjauhoja. Vaivaa joukkoon 1 dl vehnäjauhoja kerrallaan, kunnes taikina on tahmaisen sitkoista. Lisää tarvittaessa 1/2 dl vettä, jotta taikina pysyy pehmeänä. Viimeistele taikina oliiviöljyllä ja jätä kohoamaan liinan alle vähintään tunniksi.
4. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, lyö ilmakuplat pois nyrkein. Kauli taikina jauhotetulla alustalla muutaman minuutin ajan. Muotoile taikina pyöreäksi palloksi ja kääntele reunoja sisään. Voitele leipävuoka valmiiksi.
5. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli jokainen osa jauhojen avulla tasaisiksi levyiksi. Levitä Nutellaa levyjen päälle ja ripottele päälle suklaanappeja.
6. Pinoa levyt päällekkäin ja taita ne kahtia niin, että taikinalevyn sisään jää kuusi kerrosta suklaata. Leikkaa levy pituussuunnassa kahtia, jättäen toinen pää yhtenäiseksi. Kierrä puolikkaat toistensa ympärille ja nipistele päädyt kiinni.
7. Siirrä taikinarulla leipävuokaan ja anna kohota vielä 30 minuuttia. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes leipä on kypsää ja kultaista.
8. Nosta leipä uunista ja anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Tarjoile suklainen kierreleipä huoneenlämpöisenä, mieluiten samana päivänä.
Valmistusaika: 20 min + 2 h kohoamisaika + 30 min kypsennys
Annosmäärä: 8-10
Erikoistyövälineet: kaulin