Pieni Omenapiirakka

annosmäärä
4
valmistusaika
45 min
Valmista herkullinen pieni omenapiirakka helposti! Tämä ohje on nopea ja täydellinen jälkiruoka jäätelön kera.

Pienen Omenapiirakan Tarina

Pieni omenapiirakka on suomalaisen ruokaperinteen helmi, joka on valloittanut sydämet jo vuosisatojen ajan. Sen juuret ulottuvat aikoihin, jolloin omenat olivat harvoja hedelmiä, jotka kestivät pohjoisen ankaran ilmaston. Alun perin pieni omenapiirakka tehtiin vaatimattomista raaka-aineista: ruis- tai vehnäjauhoista, voista, sokerista ja tuoreista omenoista, joita saatettiin maustaa kanelilla. Tämä yksinkertainen mutta maukas leivonnainen levisi nopeasti ympäri Suomea ja vakiintui erityisesti syysaikaan suosituksi herkuksi.

Helppo Resepti Pieneen Omenapiirakkaan

Pienen omenapiirakan tekeminen on helppoa, eikä se vaadi monimutkaisia aineksia. Perusresepti koostuu vehnäjauhoista, voista, sokerista, munista ja omenoista. Aloita sekoittamalla vehnäjauhot ja voi yhteen, lisää sitten sokeri ja muna. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunnin ajan. Sillä välin kuori ja pilko omenat, sekoita ne sokerin ja kanelin kanssa. Levitä taikina piirakkavuokaan ja aseta omenaseos päälle. Paista pieni omenapiirakka uunissa 30-40 minuuttia, kunnes se on kauniin kullanruskea. Tämä perusresepti on täydellinen lähtökohta, jota voit muokata esimerkiksi lisäämällä vaniljaa tai kardemummaa.

Pieni Omenapiirakka – Moneen Makuun

Perinteinen pieni omenapiirakka on herkullinen, mutta siihen on mahdollista tuoda uusia makuja ja tekstuureja. Yksi suosittu lisä on pähkinät, kuten saksanpähkinät tai pekaanipähkinät, jotka antavat piirakalle rapeutta ja syvyyttä. Omenalajikkeen valinta vaikuttaa myös lopputulokseen: hapan omena tuo kirpeyttä, kun taas makeampi lajike korostaa kanelin ja sokerin makua. Jos haluat gluteenittoman version, korvaa vehnäjauhot mantelijauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella. Näin pieni omenapiirakka sopii kaikille, myös gluteenittomalla ruokavaliolla eläville.

Näin Tarjoilet Pienen Omenapiirakan

Pieni omenapiirakka on parhaimmillaan hieman lämpimänä, jolloin sen maut ja tuoksu pääsevät täysin esiin. Klassinen tapa tarjoilla se on vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera. Jos haluat kokeilla jotain erilaista, tarjoile piirakka vaniljakastikkeen kanssa, joka tuo mukavaa pehmeyttä. Tuoreet marjat, kuten mustikat tai vadelmat, antavat annokseen raikkautta ja väriä. Hienostuneempaan esillepanoon leikkaa pieni omenapiirakka pieniksi paloiksi ja koristele ne mintunlehdillä. Tämä tekee siitä täydellisen lisän kahvipöytään tai jälkiruokabuffettiin.

Pieni omenapiirakka on monipuolinen herkku, joka sopii niin arkeen kuin juhliinkin. Kokeile erilaisia reseptejä ja löydä oma suosikkisi!

Valmista herkullinen pieni omenapiirakka helposti! Tämä ohje on nopea ja täydellinen jälkiruoka jäätelön kera.
Pieni Omenapiirakka
4
45 min
Ainekset

4 makeaa omenaa


1 l omenamehua


vanilja- ja kanelitanko


1 dl sokeria



PIIRAKKATÄYTE
80 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
1 kananmuna


1 tl leivinjauhetta


½ tl kanelijauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja


½ dl ruisjauhoja



rouhittuja saksanpähkinöitä


2 rkl hunajaa


Valmistus

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Aloita valmistamalla omenat. Älä kuori omenoita, vaan poista niistä siemenkodat omenaporalla. Laajenna poralla tunnelia, jotta omenoihin jää tilaa täytteelle. Keitä omenoita omenamehussa mausteiden ja sokerin kanssa noin 10 minuuttia, jotta omenat pehmenevät ja niiden maku voimistuu. Nosta omenat kuivumaan ja anna niiden jäähtyä vähintään 10 minuuttia.

3. Valmistele piirakkatäyte. Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmuna ja jatka vatkaamista, kunnes taikina on tasaista. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaavi taikina pursotinpussiin.

4. Asettele omenat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille aukko ylöspäin. Tasoita tarvittaessa omenoiden pohjat veitsellä, jotta ne pysyvät pystyssä. Täytä omenat valmistamallasi piirakkatäytteellä ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

5. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja lisää piirakoiden päälle saksanpähkinärouhe ja pieni määrä hunajaa. Paista, kunnes saksanpähkinät saavat väriä ja piirakkataikina on kypsää.

Tomuta herkut tomusokerilla ennen tarjoilua ja nauti vaikkapa nougatjäätelön tai kaneli-sokerin kanssa.

Valmistusaika: 45 minuutti
a Annosmäärä: 4 annosta

Jäikö nälkä?

Tilaa leivontaideat sähköpostiisi!