Filostruudeli
4 levyä lehtitaikinaa
1 dl saksanpähkinöitä
1 kananmuna voiteluun
1 tl ruokosokeria
rouhittuja mantelilastuja koristeluun
LUUMUTÄYTE
1 kg kypsiä luumuja
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
3 tl ruokosokeria
1 dl vehnäjauhoja
Sana ”struudeli” juontuu saksankielisestä sanasta Strudel, joka tarkoittaa pyörrettä. Struudelin valmistukseen käytetään usein erityistä struudelitaikinaa, mutta lehtitaikina tai filotaikina ovat myös hyviä vaihtoehtoja.
1. Esilämmitä uuni 190 asteeseen ja ota taikinalevyt jääkaapista, jotta ne pääsevät sulamaan huoneenlämpöön.
2. Poista luumuista kivet ja hienonna hedelmäliha karkeasti. Siirrä luumut kannelliseen astiaan ja lisää joukkoon mausteet sekä vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja anna seoksen tekeytyä jääkaapissa noin 20 minuuttia, jotta vehnäjauho imee ylimääräisen nesteen.
3. Kaulitse sulaneet lehtitaikinalevyt jauhotetulla alustalla mahdollisimman ohueksi neliöksi. Rouhi saksanpähkinät ja ripottele ne taikinan yläreunalle sen koko pituudelta. Levitä luumutäyte tasaisesti pähkinöiden päälle.
4. Käännä lehtitaikinalevyn täytteetön alareuna puolitoista kierrosta luumutäytteen päälle ja rullaa taikina mahdollisimman tiukaksi paketiksi saumapuoli alaspäin. Paina struudelin päät yhteen ja taita reunat alle.
5. Voitele struudelit kananmunalla ja ripottele päälle hienonnettua mantelia sekä ruokosokeria.
6. Paista struudeleita uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea ja kypsä. Anna leivosten jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja tarjoile sellaisenaan.
Valmistusaika: 50 minuut
tia Annosmäärä: 4 isoa struudelia